Άλλος ένας εκτός "παραγωγικής διαδικασίας"

Zεις για να δουλεύεις, δουλεύεις για να ζεις. Τίποτα από τα δυο πια. Έμεινα χωρίς δουλειά. Και το απολαμβάνω...

Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου 2010

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των Ιντερνετικών ειδήσεων

Το τι ακούω από τους συναδέλφους και φίλους που έχουν προσληφθεί σε κάποια από τα νέα ιντερνετικά πόρταλ ειδήσεων, δε λέγεται.
Ξαφνικά,μέσα στο τελευταίο οκτάμηνο πλημμυρίσαμε από πόρταλ που λένε τις ίδιες ειδήσεις ...κάπως αλλιώς. Βλέπετε η επένδυση είναι μηδέν – δεν κοστίζει παρά λίγα χιλιάρικα για να σου ετοιμάσει μια ομάδα προγραμματιστών ένα καλοστεκούμενο site
(βρίσκεις πια προσφορές με 10-15 χιλιάρικα) και δε χρειάζονται πάνω από ένα δίμηνο για να το ανεβάσουν στον αέρα. Οι παραδοσιακοί εκδότες έτσι κι αλλιώς χαροπαλεύουν, δεν τους είναι τίποτα μέσα στην απελπισία να φτιάξουν ένα site μπας και ρεφάρουν τα σπασμένα. Και τι πιο εύκολο από το να ανεβάσεις ένα πόρταλ με ειδήσεις. Ούτε καμιά φαεινή ιδέα θέλει να το σκεφτείς, ούτε καμιά καινοτομία είναι. Το στήνεις κι ελπίζεις. Άσε που σερβίροντας κατευθυνόμενες ειδήσεις φιλοδοξείς ότι μπορείς να επηρεάζεις την εξουσία, άρα πιθανώς να περιμένεις «ευνοϊκή μεταχείριση» σε κρατικές ή άλλες διαφημίσεις και λοιπές διαπλεκόμενες συναλλαγές. Δε λέμε ότι γίνεται ντε και καλά στα site που αναφέρουμε, δεν έχουμε στοιχεία. Κρίνοντας όμως από το παρελθόν, δικαιούμαστε να είμαστε καχύποπτοι. Πολύ καχύποπτοι.

Μόνο που το να φτιάξεις ένα σωστό portal ειδήσεων μόνο εύκολη ιστορία δεν είναι. Γιατί μετά πρέπει να το στελεχώσεις. Ένα site δε γράφεται μόνο του. Και πρέπει να πληρώνεις μισθούς. Έτσι λοιπόν ακούω τα απίστευτα από όσους φουκαράδες φίλους δημοσιογράφους βρήκαν καταφύγιο στα πόρταλ για να στεγάσουν την ανεργία και την αφραγκία τους. Σε κάποια από αυτά, τους προσλαμβάνουν με το βασικό, με μπλοκάκι. Τα παιδιά πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους την ασφάλιση. Τους υποχρεώνουν να γράφουν 30 ειδήσεις την ημέρα, πληκτρολογώντας ακατάπαυστα. Όταν σηκώνουν το τηλέφωνο να διασταυρώσουν μια είδηση, μαθημένοι από τις εφημερίδες, τους κοιτάζουν καλά καλά λες και βλέπουν Ούφο. Τους υποχρεώνουν να αντιγράφουν άκριτα ό,τι βλέπουν στα υπόλοιπα sites. Ο κλέψας του κλέψαντος. Αρκεί να υπάρχει η είδηση. Η κάθε είδηση.
Παράλληλα κλέβουν θέματα από άλλα sites οποιουδήποτε περιεχομένου, χωρίς φυσικά να αναγράφουν την πηγή ή να βάζουν από κάτω link.

Έτσι όπως κατάντησαν τα έντυπά τους οι εκδότες, έτσι θέλουν να καταντήσουν και το Ίντερνετ. Ένα ρακένδυτο ζητιάνο ειδήσεων, ένα σκουπίδι, ένα δημοσιογραφικό ρετάλι. Άρπα κόλλα όλα. Δυο συντάκτες – σκλάβοι να βγάζουν τη δουλειά που έβγαζαν δέκα (είναι πραγματικά νούμερα αυτά). Δε βαριέσαι, όπως να’ ναι. Αρκεί να γεμίζουν οι σελίδες. Το κακό είναι όμως πως τη ...μέθοδο της επιτυχίας τους ακούγεται πως ακολουθούν κατά πόδας και οι νεοφώτιστοι του χώρου.

Όσο για τα παιδιά που δουλεύουν εκεί, βρίζουν την τύχη τους. Και νοσταλγούν τις  μέρες που η υπογραφή τους είχε κάποια αξία...

2 σχόλια:

  1. χαχαχα

    Το άρθρο αυτό μπαίνει σε bookmark για μελλοντικές αναφορές από μένα...

    Πάντα προσπαθώ να βρω μια έγκυρη πηγή μια είδησης που βλέπω, όχι επειδή είμαι δημοσιογράφος, ούτε γιατί θεωρώ τον εαυτό μου τέτοιο. Το κάνω γιατί σέβομαι την άποψη που έχω.

    Τον τελευταίο καιρό είδα πάρα πολλά από αυτά τα σάιτ που αναφέρεις αλλά τα θεώρησα σαν αποτέλεσμα δουλειάς κάποιων εντελώς τυχαίων, καμίας σχέσης με την δημοσιογραφία που απλά θέλαν μια αρπαχτή από το ίντερνετ, από τις διαφημίσεις. Κλεμμένο απροκάλυπτα υλικό, με μερικούς "φιλότιμους" που αλλάζανε μερικές λέξεις (όπου μετά έβλεπες και τις μικρές αλλαγές να γίνονται κόπια). Αυτό δεν είναι δημοσιογραφία. Για να κάνεις αυτή τη δουλειά χρειάζεσαι απλά κάποιον που ξέρει να χειρίζεται έναν browser και το ποντίκι :D Δεν θα το φανταζόμουν ότι δουλεύουν δημοσιογράφοι σε αυτά τα πράγματα.

    Το ερώτημα είναι, γιατί οι ίδιοι δημοσιογράφοι δεν συνεταιρίζονται, και με δίκαιους όρους για αυτούς, να φτιάξουν αξιόπιστα μέσα.
    Ένας προγραμματιστής και μερικοί δημοσιογράφοι, θα φτιάχναν κάτι υπέροχο και αξιόλογο.

    Τα αφεντικά πρέπει να τελειώσουν.

    Αυτοοργάνωση τώρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε,έχεις δίκιο. Δε φαντάζεσαι ότι δουλεύουν δημοσιογράφοι εκεί. Ξέρεις όμως πόσα καημένα παιδιά τρέχουν να βρουν μια θέση να ξεκινήσουν μια καριέρα και δουλεύουν νυχθημερόν για ελάχιστα χρήματα, μόνο και μόνο για να νιώθουν ασφαλείς;Ετσι είναι δυστυχώς. τα μεγαλύτερα έντυπα της χώρας συντηρούνται από παιδιά που δουλεύουν και δεν πληρώνονται,δήθεν ότι κάνουν "πρακτική" για να προσληφθούν αργότερα. Η από παιδιά που πληρώνονται ψίχουλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή